Smart Sarajevo 2020 .:. The Smart Future

Kapitalni, tehnološki i ekološki projekt za budućnost SarajevaSmart Sarajevo realizirat će se u narednih pet godina u saradnji s Ambasadom Švedske i Gradskom upravom Grada Sarajeva. Cilj projekta je podrška Sarajevu, najzagađenijem glavnome gradu u Evropi, da preraste u tzv. Smart City (pametan grad).

Projekt Sarajevo Smart City započet će uz dvodnevni City OS hackathon, manifestaciju u kojoj će učestvovati najbolji developeri, inženjeri i hakeri iz regije, a održat će se 7. i 8. marta u Sarajevu, na Akademiji 387 (HUB 387, Bosmal City Centar, Milana Preloga 12, GP).

Smart Sarajevo (“Pametno Sarajevo”) je inicijativa mladih, uspješnih i poduzetnih ljudi koji žele kroz tehnologiju i praktično znanje stvoriti ljepšu, bolju i sretniju budućnost za građane Sarajeva i okoline, po uzoru na uspješna iskustva zapadnoevropskih gradova.

Ovu inicijativu podržali su brojni mladi developeri, ekolozi, elektroničari, arhitekti, umjetnici, fotografi, ekonomisti kao i uspješni bh. poduzetnici koji žive u dijaspori. City OS hackathon bit će događaj otvorenog tipa za sve s besplatnim učešćem. Svi željni da uče, rade i pomognu Sarajevu mogu se uključiti na ovoj stranici.

City OS hackathon je baziran na prošlogodišnjem uspješnom hackathonu koji se desio u tehnološkom parku HUB387 (zgrada Bosmala) i već je proizveo četiri uspješna startupa koji rade na tehnologijama budućnosti u poznatom NEST71 (h)akceleratoru.

City OS hackathon dio je inicijative građana Sarajeva pod nazivom „Smart Sarajevo“ i trajat će dva vikenda. Prvi vikend 7. i 8. mart bit će posvećen prenošenju znanja o tehnologijama budućnosti na mlade generacije. Praktične radionice održat će najveći eksperti iz cijelog svijeta, uključujući pune treninge za Apple iOS development, Arduino elektroniku, IBM-ove cloud servise, Google V8 (Node) i Angular, i sl.

Drugi vikend obilježit će famozni 48-satni hackathon. Pobjednik ovog prestižnog događaja dobit će vlasništvo u startupima, MacBook Pro, radni prostor za razvoj projekta, početni kapital za startupe i dnevno mentorstvo uspješnih poduzetnika iz San Francisca i Washingon DC-ja, koji iza sebe imaju mnoge uspješne startupe.

Detaljnije informacije možete naći ovdje.

Poziv je otvoren za najbolje developere, inženjere i druge mlade entuzijaste koji žele svojim znanjem i kreativnim radom poboljšati budućnost ovoga grada. Ulaz je besplatan i sponzoriran od prijatelja Sarajeva: Švedske ambasade, Meklinea, Red Bulla, IBM-a, Arduinoa i mnogih drugih voljnih da se uključe u ovu fenomenalnu inicijativu.

Radiosarajevo.ba
The CityOS Hackathon brings together the region’s brightest developers, engineers, and hackers together to build a better smarter future for their city using smart technology.

The CityOS hackathon has ended. Thank you to all the bright and talented people who participated in this event and for making it a huge success!

The first installment of the CityOS Hackathon event will be held in Sarajevo on March 7th for 2 weekends of workshops with smart city experts followed by a 48-hour smart city hackathon. The winners will get ownership and funding in their own smart city startup plus a new Macbook pro, cool office space, and mentoring from San Francisco entrepreneurs.

So if you are one of the best in the city, best in the region, then join us on March 7th and make your mark on this city.

CityOS Hackathon: Smart Sarajevo 2020
March 7-8: Smart City workshops
March 13-15: Smart City Hackathon
http://cityos.io

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *